Transport niektórych produktów musi odbywać się w specjalnych warunkach. Jest to niezwykle istotne w przypadku artykułów świeżych, mrożonek. Niewielkie wahania temperatury na naczepach mogą przerwać ciąg chłodniczy i pogorszyć jakość warzyw, nabiału lub mięsa. Jak zadbać o transport wrażliwych na ciepło artykułów?
Ciężarówki, które służą do przewozu artykułów spożywczych, powinny być wyposażone w agregaty. W upalne lata większość żywności musi być transportowana w schłodzonych naczepach. Chłodnictwo transportowe dotyczy głównie artykułów, które muszą być obligatoryjnie przewożone w niskich temperaturach. Za właściwą temperaturę odpowiadają agregaty chłodzące na naczepie. We wnętrzu pojazdu kontrolowana jest temperatura, jeśli ulegnie obniżeniu, agregat włącza się i schładza auto do optymalnej temperatury. Każdy pojazd powinien być wyposażony w sprawny termograf. Kierowca po dotarciu do punktu odbioru powinien wydrukować dane na temat temperatury podczas transportu. Daje to gwarancję, że wrażliwe artykuły były przewożone w optymalnych warunkach. Przerwanie ciągu chłodniczego jest niebezpieczne i może przyczynić się do zepsucia produktów. Niektóre artykuły można transportować przy użyciu boksów termicznych.