Co to jest gluten?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Już od jakiegoś czasu w mediach bardzo mówi się o glutenie, szczególnie w kontekście zdrowego odżywiania. Zewsząd dochodzą nas głosy, że gluten jest czymś złym i nie należy spożywać produktów, które go zawierają. Czym jednak jest ta tajemnicza substancja, na temat której jest tak głośno?

Gluten to nic innego jak białko roślinne występujące w nasionach zbóż: pszenicy, żyta oraz jęczmienia. Poprzez zanieczyszczenie innymi ziarnami może się on pojawić również w owsie. To właśnie dzięki niemu możliwe są wypieki, ponieważ w połączeniu z wodą gluten nadaje ciastu elastyczności, same wypieki zaś są pulchne. Z tego powodu nie ulega wątpliwości fakt, że z owym białkiem mamy do czynienia na co dzień w wielu produktach spożywczych.

Zdarzają się jednak przypadki uczulenia na ową substancję. Chorobę związaną z nietolerowaniem glutenu określa się jak celiakię i choruję na nią, w zależności od źródła – od 1% do 6% całego społeczeństwa. Schorzenie to wydaje się wyjątkowo uciążliwe z uwagi na powszechność glutenu w większości dostępnych w sklepach towarach, sytuacja jednak ulega sukcesywnej zmianie i coraz więcej bezglutenowych produktów spożywczych jest dostępnych na półkach,

Ważną i wciąż dyskusyjną kwestią pozostaje, czy gluten jest szkodliwy dla osób, które nie cierpią na celiakię. Poważne badania wskazują jednak jednoznacznie, iż gluten, w związku z jego „klejącymi” właściwościami przyczynia się do złej pracy jelit, zwyczajnie przylepia się do ich ścian i wywołuje problemy z trawieniem. Objawy niestrawionego glutenu, który pozostał w organizmie to m.in.: biegunka, zaparcia, bóle brzucha, problemy z wątrobą, a nawet problemy z systemem nerwowym.

Z powyższych powodów warto rozważyć przejście na dietę bezglutenową. W dzisiejszych czasach jest to na szczęście sporo ułatwione ze względu na liczne produkty spożywcze bez glutenu, które można znaleźć nie tylko w specjalistycznych sklepach ze zdrową żywnością.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

  • Ala 28.09.2017

    zdrowe jedzenie jest strasznie drogie :/ nie stać mnie na dietę bezglutenową, ale powinnam, jakie produkty tańsze polecacie ????

Rekomendowane
Syropy przeciwbólowe, czy tabletki?
Syropy przeciwbólowe, czy tabletki?
Leki przeciwbólowe to inaczej analgetyki, czyli specyficzne substancje chemiczne, których działanie powoduje analgezję. Prosto rzecz ujmując: likwidują ból. Taki jest […]
Najciekawsze trendy w ogrodnictwie
Najciekawsze trendy w ogrodnictwie
Ogród – królestwo nie tylko ziół i roślin Praca w ogrodzie może być bardzo przyjemnym zajęciem. Mamy okazję do przebywania […]
Co zrobić, gdy wybuchnie pożar – jak się zachować?
Co zrobić, gdy wybuchnie pożar – jak się zachować?
Pożar jest jedną z tych sytuacji, która wymaga natychmiastowej reakcji w celu ratowania życia i zdrowia. Może powstać celowo na […]
Ostatnie wpisy
Polecamy