Opakowanie żywności to szeroki termin, który może obejmować wszystko, od plastikowej folii po kartonowe pudełka. Głównym celem pakowania żywności jest ochrona żywności przed zepsuciem i zanieczyszczeniem lub uszkodzeniem.
Najpopularniejsze materiały stosowane do pakowania żywności to:
Jest to najczęstszy materiał stosowany do pakowania żywności. Jest wykonana z masy drzewnej i zwykle bielona chemikaliami na bazie chloru. Jego wytrzymałość sprawia, że jest idealny do przechowywania płynów i ciał stałych, chroniąc je jednocześnie przed zanieczyszczeniem i uszkodzeniem podczas wysyłki lub przechowywania.
Folia może być wykonana z folii aluminiowych lub metalizowanych folii plastikowych, które są laminowane razem za pomocą kleju lub zgrzewarki termicznej, tworząc barierę między produktem a jego otoczeniem. Folia jest często stosowana do produktów takich jak wypieki, napoje i mrożonki, ponieważ jest lekka i wystarczająco elastyczna, aby dopasować się do nieregularnych kształtów. Chcąc wypróbować w swojej firmie opakowania foliowe dobrej jakości warto odwiedzić stronę https://degafol.pl/.
Tworzywo sztuczne jest wytwarzane z ropy naftowej lub gazu ziemnego, co stwarza problemy środowiskowe przy produkcji na skalę przemysłową. Jednak wiele rodzajów pojemników z tworzyw sztucznych można po użyciu przetworzyć na nowe produkty; recykling zmniejsza zapotrzebowanie na surowce i pomaga chronić zasoby potrzebne do produkcji nowych pojemników od podstaw. Pojemniki z tworzyw sztucznych występują w wielu formach, w tym sztywnych tworzywach sztucznych, takich jak butelki i dzbanki, a także elastyczne tworzywa sztuczne, takie jak torby.