Czym palić w piecu, aby nie szkodzić naturalnemu środowisku?

Choć centralne systemy gazowe są coraz popularniejsze, to duża część domów jednorodzinnych wciąż ogrzewana jest poprzez spalanie paliw stałych. Może to pociągać za sobą wiele niekorzystnych skutków – złej jakości opał powoduje emisję szkodliwych, rakotwórczych substancji. Pozyskiwanie energii cieplnej w sezonie grzewczym w tradycyjny sposób może być neutralne dla zdrowia i środowiska, należy jednak zwracać uwagę na to, czym pali się w piecu. Ekologiczne paliwo wykorzystywane w zwykłych domowych kotłach jest produkowane najczęściej z trzech podstawowych surowców.

Węgiel, drewno i słoma

Węgiel kamienny i brunatny nie są spalane wyłącznie w naturalnej formie. Z miału i z pozostałości po wydobyciu produkuje się rodzaj brykietu, który również dobrze sprawdza się jako kaloryczny opał. Spalanie ekogroszku, jak brzmi jego najczęściej używana, handlowa nazwa, nie wiąże się z emisją tlenków siarki, bowiem węgiel wykorzystywany do jego wytworzenia pozbawiony jest tego pierwiastka. Drewno jest również niezwykle ekologicznym paliwem, choć jego kaloryczność jest na nieco niższym poziomie. Odpowiednio osuszone i przetworzone może spalać się przy minimalnej emisji zanieczyszczeń. Najczęściej używa się w tym przypadku pelletu, czyli suchego granulatu oraz trocin i zrębków. Hodowla zbóż wiąże się z pozyskiwaniem dużej ilości słomy, która może być też świetnym paliwem grzewczym. Dobrze sprasowane wiązki wysuszonych łodyg zapewniają odpowiednie ciepło, zachowując przy tym ekologiczne właściwości. 

Zostaw komentarz

3 × 3 =