Różnice między żywnością ekologiczną a konwencjonalną

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Ludzie coraz częściej dyskutują na temat żywności ekologicznej. Część osób uważa, że nie różni się ona niczym od produktów konwencjonalnych. Niezależnie od wartości odżywczych produkcja takiej żywności wymaga całkiem odmiennych metod. Jakie są podstawowe różnice między tradycyjnymi produktami, a ich wersjami ekologicznymi? 

Różnice produkcyjne

Podstawowa różnica w produkcji wynika z użycia różnorodnych związków chemicznych, których celem jest optymalizacja plonów. Chodzi tu głównie o różnego rodzaju nawozy i pestycydy. Rolnictwo ekologiczne stawia też częściej na odnawialne źródła energii. Wpływa to często na wyższą i naturalniejszą jakość produktu. Produkcja niekonwencjonalna bierze również pod uwagę ochronę krajobrazu i jak najmniejszy wpływ na obiekty naturalne. Priorytetem jest również ochrona okolicznych wód i gruntów. 

Zalety żywności ekologicznej 

Produkcja żywności ekologicznej nie nastawia się na maksymalizację plonu, co wiąże się z jego jakością. Najczęściej takie produkty są po prostu zdrowsze i nie zawierają szkodliwych substancji. Dla wielu osób oprócz zdrowia własnego jest także wpływ na środowisko. Co prawda istnieją spory o to, czy nie wykorzystuje się przez to więcej terenów uprawnych, ale ogólny bilans plusów i minusów jest jak najbardziej dodatni.

Żywności ekologicznej nieustannie przybywa, o czym świadczy przykładowo ilość produktów w tego typu miejscach. Jeśli interesuje nas eko sklep Katowice jest miastem, gdzie takie znajdziemy z łatwością. W ich asortymencie znajdziemy zarówno warzywa, owoce, mięsa, ryby, jak i pieczywo. Specjalne działy w sklepach mają też fani diet, przykładowo wegańskiej. Ekologiczne bywają już nawet słodycze, co świadczy o stale rozwijającej się branży. 

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Jak otrzymać dodatkowe wsparcie finansowe na działalność badawczo-rozwojową?
Jak otrzymać dodatkowe wsparcie finansowe na działalność badawczo-rozwojową?
Jednym z najważniejszych problemów współczesnego świata jest zagrożenie środowiska naturalnego. Globalne ocieplenie, zanieczyszczenie powietrza, wód i gruntu, wyczerpywanie się zasobów […]
Akcesoria, które przydadzą się w każdej kuchni
Akcesoria, które przydadzą się w każdej kuchni
Kuchnia to miejsce, które zazwyczaj tętni życiem. Miłośnicy domowego gotowania powinni zadbać, aby ich królestwo było jak najbardziej funkcjonalne i […]
Jak ocenić zdolność kredytową firmy?
Jak ocenić zdolność kredytową firmy?
Zdolność kredytowa to możliwość spłacania zaciągniętych kredytów wraz z ich odsetkami i wszelkimi prowizjami. Oznacza także, że będą one spłacane […]
Ostatnie wpisy
Polecamy