Przyczyną nadciśnienia bardzo często bywa niewłaściwa dieta. Przy zmaganiu się z tą dolegliwością należy zwrócić szczególną uwagę na produkty, które znajdują się w na naszym talerzu. Trzeba liczyć się z ograniczeniem między innymi słodyczy, chipsów, fast foodów, białego pieczywa czy makaronów. Nasze menu nadal może być jednak smaczne, a w dodatku pomagać nam w walce z nadciśnieniem, jeśli na kuchennej półce znajdą się odpowiednie oleje.
Oleje tłoczone na zimno mają wysoką wartość odżywczą. Dostarczają organizmowi kwasów omega-3 i omega-6, a także pozwalają na lepsze wchłanianie witaminom rozpuszczalnym w tłuszczach. Olej lniany dostępny na https://oleoteka.pl/ będzie doskonałym wsparciem w leczeniu chorób układu krążenia. Warto również zwrócić uwagę na walory oleju konopnego, który nie tylko wspomaga pracę serca, ale też wzmacnia układ odpornościowy.
Jeśli jesteśmy przyzwyczajeni do tradycyjnych olei, możemy zamienić olej rzepakowy niskiej jakości na ten tłoczony na zimno. Świetnie nada się do wszelkich sałatek, można go również stosować w codziennej profilaktyce zdrowotnej i walce z nadciśnieniem.