Jak gotować na ognisku?

Gotować na ognisku można na wiele różnorodnych sposobów. Większość z nas utożsamia to z najprostszym przygotowywaniem potraw tylko przy użyciu wielofunkcyjnego drewnianego czy stalowego kija. Jednakże, na zwyczajnym ognisku przyrządzić możemy praktycznie wszystko – do tego bez pomocy wielu ciężkich, nieporęcznych przyrządów. Jedyne co, w większości przypadków, będzie nam potrzebne do gotowania nad naturalnymi płomieniami to trójnóg. Jego ustawienie nad ogniskiem pozwoli nam na stworzenie potraw grillowanych, pieczonych, jak i klasycznych zup. 

Praktyczne i wielofunkcyjne rozwiązanie

Ustawiając trójnóg tworzymy fundament umożliwiający przygotowanie dań nie tylko dla nas, ale i większej liczby osób. Wielofunkcyjny kociołek żeliwny emaliowany zadba o bezpieczeństwo w trakcie gotowania oraz jakość finalną przyszłej potrawy. Bez problemu powiesimy go na trójnogu nad ogniskiem. Przy zakupie należy zwrócić uwagę, z czego składa się taki kociołek – jeśli występuje w nim surowe żeliwo, ten będzie wymagać uprzedniego wypalenia przed jego zastosowaniem. Z kolei te wypalone takowej czynności na użytkowniku już nie wymuszają, będąc od razu gotowymi do użycia. 

Powszechnym i praktycznym zastosowaniem jest garnek żeliwny na ognisko. Prostota korzystania oraz przygotowywania w nim dań zachęca do prób również i tych, którzy wcześniej nie mieli do czynienia z takim przyrządem. Elementami, które ułatwić mogą pierwsze przygotowania są kołowrotki odpowiadające za regulowanie wysokości rusztu. Zamontujemy je na naszych trójnogach, a ruchoma zapadka zadba o zablokowanie łańcucha.

Zostaw komentarz

jeden + osiemnaście =