Czym najlepiej palić w kominku?

W większości gospodarstw domowych do ogrzewania pomieszczeń wykorzystuje się różne piece, kotły oraz kominki. O ile w przypadku tych dwóch pierwszych urządzeń ludzie nie mają większego problemu z wyborem odpowiedniego paliwa (zazwyczaj jest to drewno, węgiel lub olej), o tyle palenie w kominku może w tym zakresie stwarzać pewne kłopoty.

Nie jesteśmy skazani na drewno

W większości kominków (z wyjątkiem elektrycznych i gazowych) pali się drewnem, ponieważ jest to materiał w miarę tani, wydajny i bezpieczny w stosowaniu. Należy jednak pamiętać, aby wykorzystywać przede wszystkim drewno drzew liściastych (np. buka, dębu, brzozy i akacji), które jest najbardziej kaloryczne, a w związku z tym pali się najdłużej i skuteczniej ogrzewa pomieszczenia niż drewno drzew iglastych.

Trzeba również zadbać o to, by nie było ono zbyt wilgotne (maksymalnie 20%), bo wówczas za bardzo się dymi. Oprócz drewna można też wykorzystywać inne paliwa, w tym zwłaszcza:

  • brykiet drzewny – jest produkowany z prasowanych trocin, więc nie trzeba czekać, aż wyschnie (wilgotność maksymalnie 7%). Posiada nawet trzykrotnie większą gęstość niż drewno, a jednocześnie ma mniejszą objętość – to jego główne zalety.

  • pellet – również jest wykonany z prasowanych trocin, ale z dodatkiem kory oraz wiór. Od brykietu różni się kształtem i wymiarami – jest zdecydowanie mniejszy (kilkanaście mm średnicy).

  • ekogroszek – są to ziarna węgla wielkości od 5 do 25 mm, charakteryzujące się tym, że w procesie ich selekcji eliminuje się cały miał. Należy pamiętać o tym, aby nie wkładać do kominka zbyt dużej porcji, ponieważ będzie to skutkowało zbyt dużą temperaturą i w konsekwencji może doprowadzić do pęknięcia szyby. Jeśli chodzi o ekogroszek Kielce są miastem, gdzie można go kupić bez żadnego problemu.

Zostaw komentarz

1 × 1 =