Co to jest gluten?

Już od jakiegoś czasu w mediach bardzo mówi się o glutenie, szczególnie w kontekście zdrowego odżywiania. Zewsząd dochodzą nas głosy, że gluten jest czymś złym i nie należy spożywać produktów, które go zawierają. Czym jednak jest ta tajemnicza substancja, na temat której jest tak głośno?

Gluten to nic innego jak białko roślinne występujące w nasionach zbóż: pszenicy, żyta oraz jęczmienia. Poprzez zanieczyszczenie innymi ziarnami może się on pojawić również w owsie. To właśnie dzięki niemu możliwe są wypieki, ponieważ w połączeniu z wodą gluten nadaje ciastu elastyczności, same wypieki zaś są pulchne. Z tego powodu nie ulega wątpliwości fakt, że z owym białkiem mamy do czynienia na co dzień w wielu produktach spożywczych.

Zdarzają się jednak przypadki uczulenia na ową substancję. Chorobę związaną z nietolerowaniem glutenu określa się jak celiakię i choruję na nią, w zależności od źródła – od 1% do 6% całego społeczeństwa. Schorzenie to wydaje się wyjątkowo uciążliwe z uwagi na powszechność glutenu w większości dostępnych w sklepach towarach, sytuacja jednak ulega sukcesywnej zmianie i coraz więcej bezglutenowych produktów spożywczych jest dostępnych na półkach,

Ważną i wciąż dyskusyjną kwestią pozostaje, czy gluten jest szkodliwy dla osób, które nie cierpią na celiakię. Poważne badania wskazują jednak jednoznacznie, iż gluten, w związku z jego „klejącymi” właściwościami przyczynia się do złej pracy jelit, zwyczajnie przylepia się do ich ścian i wywołuje problemy z trawieniem. Objawy niestrawionego glutenu, który pozostał w organizmie to m.in.: biegunka, zaparcia, bóle brzucha, problemy z wątrobą, a nawet problemy z systemem nerwowym.

Z powyższych powodów warto rozważyć przejście na dietę bezglutenową. W dzisiejszych czasach jest to na szczęście sporo ułatwione ze względu na liczne produkty spożywcze bez glutenu, które można znaleźć nie tylko w specjalistycznych sklepach ze zdrową żywnością.

KOMENTARZE

Zostaw komentarz

1 + cztery =