Zasady przechowywania i ostrzenia noży

Noże w dłoni profesjonalnego szefa kuchni to narzędzie, którego praca przyprawia o prawdziwy zachwyt. Jednym z podstawowych warunków jest to, by zawsze były ostre i gotowe do użycia. Również w naszych, domowych kuchniach warto pamiętać, aby posiadane przez nas narzędzia zawsze znajdowały się w dobrej kondycji i zależnie od ich przeznaczenia, były odpowiednio przechowywane. Gdzie zatem chować noże i jak o nie dbać, by móc cieszyć się ich doskonałą jakością?

Profesjonalne noże, które wymagają specjalnego traktowania

W wielu polskich kuchniach przyjęło się, by przechowywać noże w kuchennych szufladach lub w stojakach, służących zwykle do odsączania wody po zmywaniu. Tymczasem okazuje się, że jest to jeden z podstawowych błędów. Obecnie na rynku można znaleźć wiele rozmaitych produktów, które przeznaczone są dokładnie do tego celu, w tym m.in. specjalne stojaki na noże. Niektóre z nich można zakupić w komplecie razem z ostrzami, w takim przypadku mamy 100% pewności, że będą one dopasowane do posiadanych przez nas modeli. Innym ciekawym rozwiązaniem może być listwa magnetyczna, pozwalająca na zawieszenie jej na ścianie. Dzięki temu noże zawsze będą dostępne i pozostaną na widoku.

Aby zachowały one jednak swoje właściwości zawsze należy upewnić się, że są w dobrej kondycji. Noży nie należy myć w zmywarce ani kroić nimi zmrożonych produktów. Ostrzenie powinno odbywać się z użyciem odpowiednich ostrzałek, np. https://profesjonalne-noze.pl/pl/c/ostrzalki-i-stalki/53. Aby ostrza nie rdzewiały i nie niszczyły się, warto po myciu upewnić się, czy zostały odpowiednio wytarte.

Zostaw komentarz

dwa × 3 =