Jak prawidłowo parzyć herbatę?

Mało kto z nas wyobraża sobie dzień bez filiżanki ciepłej herbaty. Niektórzy piją ją tylko jako dodatek do posiłków, ale są też tacy, dla których jest to ważny rytuał. Bez względu na to, czym jest dla nas ten napój, wszyscy chcielibyśmy czerpać z niego jak najwięcej przyjemności. Pomóc w tym może kilka prostych zasad dobrego parzenia herbaty.

Elementy zmieniające smak i działanie

Przede wszystkim należy odpowiednio przygotować naczynie, w jakim będziemy serwować nasz napój. Najlepiej wstępnie zalać je gorącą wodą, co sprawi, że herbata będzie utrzymywać odpowiednią ciepłotę przez co najmniej pół godziny. Kolejnym istotnym elementem jest temperatura wody, jaką używamy do zaparzenia. Herbaty czarne, ziołowe czy owocowe powinno się zalewać wrzątkiem, natomiast herbatę zieloną wodą o temperaturze około 80 stopni. Oczywiście istotna jest tu też jakość samej wody, więc w przypadku gdy dostępną mamy tylko twardą lub mocno chlorowaną, dobrze jest gotować ją przez co najmniej 2 minuty.

Ważnym aspektem przygotowywania herbaty jest również czas parzenia. To od niego zależy w dużej mierze, w jaki sposób napar zadziała na nasz organizm oraz jak będzie smakować. Jeśli potrzebujemy łagodnego smaku oraz pobudzenia wtedy idealnym czasem będą 3 minuty. Z kolei po 5 minutach parzenia herbata smakuje bardziej wyraziście i działa kojąco na układ trawienny.

Nie zapominajmy o jakości

Zasady parzenia są bardzo ważne, jednak nawet najbardziej wyszukana metoda nie pomoże, jeśli nie mamy odpowiedniego surowca. Pamiętajmy więc o zakupie dobrej jakości mieszanki, najlepiej ze sklepu specjalizującego się właśnie w sprzedaży herbaty. Szeroki wybór na https://eherbata.pl/herbaty-30/czarna-5/ sprawia, że na pewno każdy z nas znajdzie swój ulubiony gatunek tego napoju. Dzięki odpowiednim zasadom przygotowania oraz produktom wysokiej jakości, picie herbaty stanie się dla nas prawdziwą przyjemnością.

Zostaw komentarz

szesnaście − 6 =