Herbata jest jednym z najpopularniejszych napojów świata i w zależności od regionu popularne są różne jej rodzaje. W naszym regionie herbatę pijemy najchętniej jesienią i zimą z dodatkiem cukru, miodu lub cytryny. Aromatyczny napar herbaty doskonale rozgrzewa nasze ciało i ma pozytywny wpływ na organizm dzięki prozdrowotnym składnikom zawartym w napoju.
W zależności od rodzaju herbaty, różny jest jej również sposób parzenia – zarówno herbaty czarne, jak i zielone najlepiej smakują, jeśli przyrządzi się je w najlepszy dla nich sposób.
Herbata czarna często zastępuje poranna kawę ze względu na jej pobudzające właściwości. Czarna herbata korzystnie działa na układ pokarmowy dzięki zawartym w niej garbnikom, wzmacnia również naczynia krwionośne. Szeroką gamę czarnych herbat z różnymi smakowymi dodatkami można znaleźć tutaj: https://www.baczewskisklep.pl/kategoria-produktu/herbaty/czarne/.
Czarną herbatę zaparzamy w tzw. białym wrzątku – czyli wrzącej wodzie, która w momencie wrzenia zmienia barwę z przezroczystej w białą, ze względu na dużą ilość bąbelków. Parzymy ją ok 3-4 minut.
Herbata zielona posiada więcej wartości odżywczych niż czarna herbata i ma delikatniejszy smak. Nie zalewamy jej wrzątkiem – przy parzeniu zielonej herbaty wykorzystujemy wodę o temperaturze 70-80 stopni Celsjusza (zazwyczaj taką temperaturę zyskuje woda 15 minut po ugotowaniu). Samo parzenie herbaty powinno trwać ok. 3 minuty, dzięki czemu uzyskamy orzeźwiający i pobudzający napar. Jeśli zależy nam na właściwościach relaksujących herbaty, powinniśmy wydłużyć czas parzenia do 6 minut.