Jak mieć własny olej i soki?

Oleje tłoczone na zimno

Dietetycy i lekarze przekonują o zaletach spożywania olejów roślinnych. Bogate w składniki odżywcze, a także nienasycone kwasy tłuszczowe produkty mają zbawienny wpływ na zdrowie. Najkorzystniejsze jest regularne spożywanie świeżych olejów tłoczonych na zimno, ponieważ pod wpływem ciepła i promieniowania słonecznego tracą one wiele ze swych cennych składników. Żeby zapewnić sobie najwyższej jakości produkt, najlepiej przygotować go samodzielnie. Uzyskanie pełnowartościowego i nieprzetworzonego produktu umożliwia wyciskarka do oleju. Wysokiej jakości sprzęt charakteryzuje się dużą mocą znamionową i wydajnością, pozwalającą  na wytłoczenie nawet jednego litra oleju w ciągu godziny. Decydując się na zakup tego rodzaju sprzętu, warto zwrócić uwagę na jakość materiałów użytych do produkcji. Najlepiej wybrać wyciskarki wykonane ze stali nierdzewnej oraz tworzyw sztucznych nie zawierających BEP.

Świeże i zdrowe soki

W ostatnim czasie dużą popularnością wśród klientów cieszą się także wolnoobrotowe wyciskarki soku. Wyposażone w mechanizm ślimakowy urządzenia umożliwiają pozyskiwanie soku nie tylko z warzyw czy owoców, ale także różnego rodzaju świeżych ziół. Dzięki temu sprzętowi możliwe jest szybkie przygotowywanie zdrowych i pełnowartościowych koktajli. Co ważne, sok wyciskany przy użyciu urządzenia wolnoobrotowego nie ulega natlenieniu, jak napój pozyskiwany z tradycyjnej sokowirówki. Dzięki temu dłużej zachowuje świeżość i wszystkie składniki odżywcze. W związku z tym, że owoce i warzywa wkładane do wyciskarki nie muszą być obierane, wyciśnięty sok charakteryzuje się dużą zawartością błonnika, który poprawia pracę jelit i usuwa z nich złogi. Regularne korzystanie z tego urządzenia to sposób na lepszy wygląd, samopoczucie oraz zdrowie.

Zostaw komentarz

14 − dwanaście =