Dieta wpływa na wiele aspektów naszego zdrowia. Spożywanie wartościowych, dobrze zbilansowanych posiłków nie tylko zapobiega rozwojowi chorób, ale również sprzyja lepszemu samopoczuciu. Oprócz jakości potraw duże znaczenie ma także godzina, o której jemy. Warto zatem dowiedzieć się, jakie pory są korzystne dla poszczególnych posiłków.
Regularność przyjmowanych posiłków ma tak samo duże znaczenie, jak ich jakość. Dlatego osoby, które chcą zrzucić kilka kilogramów czy po prostu odżywiać się zdrowo, powinny zachować odpowiednie odstępy pomiędzy jedzeniem. Według zasad zdrowego żywienia należy bowiem zjadać około czterech bądź pięć posiłków w ciągu dnia, a przerwa między każdym musi wynosić przynajmniej trzy godziny. Przykładowo zaczynając dzień około ósmej rano, jemy śniadanie. Następnie po trzech godzinach, czyli o jedenastej spożywamy przekąskę. Potem przychodzi czas na obiad – godzina czternasta oraz podwieczorek – godzina siedemnasta. Ostatni posiłek w ciągu dnia to kolacja, która w tym przypadku wypadnie na dwudziestą. Istotne będzie również to, żeby po niej zostawić sobie około dwóch godzin, zanim położymy się spać. Dzięki przestrzeganiu tych prostych zasad mamy okazję zadbać o swój organizm i poprawić jego kondycję. Oczywiście nie możemy również zapominać o tym, żeby każdy posiłek był pełnowartościowy. Dlatego, jeśli brakuje nam czasu na samodzielne gotowanie, dobrym pomysłem będzie profesjonalny catering dietetyczny np. https://timcatering.pl/. Tym samym zapewnimy sobie jedzenie naprawdę wysokiej jakości, które pomoże nam cieszyć się dobrym zdrowiem.