Kuchnia tajska wciąż kryje przed nami sporo tajemnic. Wszystko to dlatego, że w Polsce nadal bardziej popularna jest ta wietnamska. Zaczyna się to jednak zmieniać, a tajskie potrawy są coraz chętniej serwowane nad Wisłą. Jej smaki mogą przypaść nam do gustu, ponieważ nieco przypominają to, co już znamy. Często używane są takie składniki jak mięso kurczaka, ryż, a także różnego rodzaju makarony.
Nie ważne, co zdecydujemy się zrobić, najlepszy do tego będzie wok. To głęboka patelnia, której używają kucharze z dalekiego wschodu. Osiąga bardzo wysoką temperaturę podczas smażenia, co znacznie ułatwia ten proces. Jedną z najbardziej popularnych tajskich potraw jest Pad Thai. Przygotowywanie tego dania trzeba zacząć od ugotowania makaronu ryżowego. Jest on delikatniejszy od tego, który znamy z naszych sklepów, dlatego gotuje się tylko 3-5 minut. Ważnym elementem są też krewetki, opcjonalnie zamieniane na mięso kurczaka lub w wersji wegańskiej — tofu. Smaży się to na patelni, po kilku minutach dodając makaron i wszystko dusząc jeszcze przez chwilę. Istotną rolę odgrywa też ostry sos.
Gorące dni sprzyjają temu, by przygotować jedną z tajskich zup. Może być to na przykład zupa z kurczakiem i warzywami, w wersji na ostro z dodatkiem czerwonej papryki. Inną wariacją na ten temat jest zupa z krewetkami lub zupa rybna. Azjaci w swoich daniach często stosują też mleko kokosowe. Dodatek czosnku i kurkumy sprawi, że całość zyska wyrazisty smak i orientalny charakter.