Otwierając własną restaurację lub kawiarnię, trzeba ją odpowiednio wyposażyć. Gdy sprzęty i urządzenia kuchenne będą już wybrane, należy skupić się na dodatkach i akcesoriach, które stanowią bardzo ważny element każdego lokalu.
O szklankach, filiżankach czy kubkach nie trzeba przypominać — są niezbędne zarówno w kawiarni, jak i w restauracji, tak samo, jak talerze oraz sztućce. Do serwowania przydadzą się tace, na których kelnerzy będą podawać zamówienia do stolików — najbezpieczniejsze będą te z powierzchniami antypoślizgowymi i odporne na wysoką temperaturę. Takie tace można też wykorzystać do ekspozycji deserów czy ciast — gdy słodkości zostaną wystawione na ladzie cukierniczej, z pewnością wielu klientów się na nie skusi. W kuchni przyda się także cedzak gastronomiczny. Nie jest on konieczny jedynie w przypadku restauracji, w kawiarni również się przyda, na przykład do opłukiwania owoców, z których zostanie przygotowany deser. To niewielkie naczynie znacznie ułatwi wiele kuchennych czynności.
Do udekorowania stolików z pewnością przydadzą się serwetki. Aby stoły ładnie wyglądały a restauracja czy kawiarnia miała nastrojowy klimat, warto także zaopatrzyć się w świeczki, umieszczone w ładnych świecznikach bądź podstawkach. Wszystko zależy od wyobrażenia właściciela o wyglądzie restauracji. Lokal należy także wyposażyć w przyprawniki na stół: sól i pieprz (lub cukier, w przypadku kawiarni) powinny stać na każdym stoliku.