Codzienne mycie naczyń to zmora niejednej gospodyni domowej. Można by łatwiej to znieść gdyby to był jeden talerz, jedna miska, albo jeden komplet sztućców. Niestety najczęściej jest to cała góra kubków, talerzy płytkich, talerzy głębokich. Do tego garnki, patelnia itd. itp. Oczywiście ułatwią nam całą tę pracę przeróżne akcesoria i środki czyszczące o których warto tu sobie przypomnieć. A więc:
Najbardziej podstawowym środkiem jest płyn zawierający detergent. Pozwala on w o wiele łatwiejszy sposób niż sama woda pozbyć się resztek tłuszczu i drobinek jedzenia przywierających do naczyń. Zawierają one także nabłyszczacz, środki zapachowe, często także składniki służące ochronie rąk. Alternatywą dla płynu będą specjalne tabletki. Kupują je często osoby posiadające zmywaki kuchenne.
Do ręcznego mycia naczyń niezbędny jest zlew, najlepiej dwukomorowy, wyposażony w korki. Do jednej komory możecie nalać wodę z płynem, do drugiej wodę czystą do płukania. Pozwala to na większą oszczędność w porównaniu ze zmywaniem pod wodą bieżącą. Zamiast komory z korkiem można posłużyć miski. Różne osoby mają różne poglądy na to czym zmywa się lepiej naczynia – silikonową gąbką czy szmatką. Oczywiście można tu brać pod uwagę własne upodobania pamiętając jednak o tym, że cokolwiek wybierzecie musi być czyste. Bo przecież z tych naczyń będziecie jeść posiłki. Przydadzą się też specjalne szczotki do butelek i szorowarki do garnków. No i oczywiście ociekacz na którym umieścicie mokre szklanki oraz talerze.