Czarny bez to jedna z najbardziej wartościowych roślin, ponieważ wykazuje szereg cennych dla zdrowia właściwości leczniczych. Z czarnego bzu można przygotować wiele smacznych i zdrowych przetworów, jednak najlepszy jest oczywiście syrop domowej roboty. Przepis na przygotowanie syropu z owoców czarnego bzu jest niezwykle prosty, pyszny oraz w pełni naturalny.
Kiedy warto sięgać po taki syrop? Zarówno w okresie jesienno-zimowym, aby załagodzić nieprzyjemne objawy przeziębienia i grypy, jak i w pozostałych miesiącach roku, aby pozbyć się problemów trawiennych. Co jednak jest potrzebne do przygotowania syropu i w jaki sposób należy go wytworzyć?
3/4 szklanki świeżych owoców czarnego bzu
3/4 szklanki wody
1,5 łyżki świeżego imbiru (lub sproszkowanego)
1 łyżeczka zmielonego cynamonu
1 goździk (lub pół łyżeczki sproszkowanych goździków)
1/3 szklanki ulubionego prawdziwego miodu
Owoce czarnego bzu należy bardzo dokładnie umyć, pozbywając się przy okazji tych, które są niedojrzałe. Tak przygotowane owoce należy następnie przesypać do garnka, dodając do niego wodę, imbir, goździk oraz cynamon, gotując mieszankę na wolnym ogniu przez około 30-40 minut. Po upływie wyznaczonego czasu garnek należy odstawić do wystygnięcia, a następnie przy pomocy sitka, oddzielić powstałą pulpę od soku. Do odseparowanego w ten sposób syropu należy dodać miód, przelewając następnie całość do słoika. Syrop z czarnego bzu powinien być przechowywany w lodówce, dzięki czemu przez kilka miesięcy zachowa swoją świeżość.
Syrop możesz przygotować samemu lub zostawić to profesjonalistom, na przykład sklepowi Polska Róża, który oferuje naturalne syropy i soki z dzikich owoców, m.in. pyszne soki z czarnego bzu, które dbają o układ odpornościowy.