W każdej piekarni zajmującej się przygotowywaniem chleba, drożdżówek i innych pysznych wypieków niezbędne są liczne urządzenia. Jednym z najważniejszych jest oczywiście piec, który powinien być przede wszystkim dostosowany do wielkości lokalu oraz ilości sprzedawanych każdego dnia produktów. Wyjątkowo dobrze sprawdzają się modele elektryczne wyposażone w kilka komór. W ich produkcji na zamówienie specjalizuje się m.in. firma z Szubina https://ibis.net.pl/oferta/piece-elektryczne-cukierniczo-piekarnicze/.
Przy wyborze pieca do zakładu piekarniczego należy w pierwszej kolejności zwrócić uwagę na rodzaj urządzenia. Na rynku są dostępne modele konwekcyjne (zwane też obrotowymi) oraz wsadowe (półkowe) – przeważnie zasilane prądem elektrycznym. W tych pierwszych mamy do czynienia z obiegiem ciepłego powietrza i pary (zjawisko konwekcji), co sprawia, że wypieki są ogrzewane bardzo równomiernie i posiadają chrupiącą skórkę oraz jednolitą barwę. Z kolei w konstrukcjach wsadowych proces pieczenia odbywa się w nieco wyższej temperaturze, dzięki czemu chleb i bułki charakteryzują się mniejszą objętością, wyraźniejszym zapachem, a także specyficznym, jasnobrązowym wcięciem. W przypadku pieców obrotowych liczą się takie parametry użytkowe, jak wystarczająco duża komora (ewentualnie kilka), funkcjonalny wymiennik ciepła i solidna obudowa ze stali nierdzewnej. Jeśli zaś chodzi o piece wsadowe, to największe znaczenie ma komfortowy system załadunku. Decydując się na konkretne rozwiązanie, bierzmy też pod uwagę rodzaj wypieków. Chleb i bagietki zaleca się przygotowywać w konstrukcjach półkowych, natomiast bułki, ciasta i produkty z nadzieniem – w konwekcyjnych.