W tradycyjnej kuchni tajskiej przeplatają się ze sobą smaki słodkie, kwaśne oraz ostre. To kuchnia bardzo intensywna i aromatyczna, a zarazem zdrowa – obfituje w owoce morza, ryby oraz warzywa. Żeby cieszyć się jej wyjątkowym smakiem, nie trzeba całe szczęście od razu lecieć do Tajlandii. Wiele tajskich dań można z łatwością przyrządzić w domu.
Prawdziwym klasykiem tej orientalnej kuchni jest oczywiście zupa tajska. Aromatyczna i ostra, z dodatkiem mleka kokosowego, soku z limonki oraz krewetek. Przygotowanie takiej zupy nie jest specjalnie pracochłonne, o ile oczywiście posiada się odpowiednie składniki. Przydadzą się takie produkty jak m.in. bulion drobiowy, krem kokosowy i mielona kolendra. Całe szczęście, w obecnych czasach, ich kupienie nie jest wcale problemem, gdyż będzie je można znaleźć je np. na takich stronach przedstawicieli jak https://www.kuchnieorientu.pl/kuchniatajska/. Zupę można zaś podać z kurczakiem lub krewetkami, a nawet w wersji wegetariańskiej – według własnych upodobań.
Dość proste będzie także samodzielne przygotowanie najpopularniejszego, tajskiego dania z makaronem, czyli pad thai. Jest to makaron ryżowy z kurczakiem i charakterystycznym słodko-kwaśnym sosem – pełen tajskich smaków oraz nieoczywistych połączeń. Niezbędne do jego przygotowania będą m.in. cukier palmowy, kolendra oraz grzyby (najlepiej słomiane). Wykonuje się go dość szybko, lecz chcąc przygotować naprawdę ekspresowe danie, warto zabrać się za kalmary lub krewetki w tempurze (w cieście i smażone w głębokim tłuszczu). Można do nich wykorzystać gotową mąkę do tempury, dzięki czemu będzie to jeszcze szybsze. A do podania koniecznie sos sojowy oraz chilli.