Odpowiednie przygotowanie kawy nie jest bardzo trudne. Jednak jeżeli chcemy zaparzyć pyszną, doskonałą kawę, musimy się znacznie bardziej postarać. Należy bardziej spojrzeć na szczegóły i detale, które normalnie nie wydają się ważne. Oto kilka wskazówek, które pozwolą przygotować dobry napój różnymi sposobami.
Bardzo ważne jest, by rozdrobnione ziarna miały taką samą wielkość. Dzięki temu, przepływ wody przez kawę jest równomierny. Uzyskujemy wtedy odpowiedni smak. Unikniemy przepalonego, lub zbyt kwaśnego aromatu. Najszybszym i skutecznym sposobem na równe zmielenie są żarnowe młynki automatyczne. Warto kupować kawę w ziarnach, a rozdrabniać ją na krótko przed parzeniem. Dzięki temu uzyskamy głębszy, bardziej wyrazisty smak. Zyska również na tym kolor oraz zapach naparu. Zmieleniem można również regulować zawartość kofeiny.
W przypadku kawy jakość wody ma bardzo duże znaczenie. Jeżeli jest zbyt twarda, napar będzie kwaśniejszy. Dodatkowo straci na gładkości. Warto również zadbać o odpowiednią temperaturę, dostosowaną do stylu parzenia. Dobór ciśnienia przepływu jest także bardzo ważny. Jeżeli będzie zbyt duże, kawa nie będzie wypłukiwana, a rozrywana. Co za tym idzie, napój będzie mieć bardzo ziemisty, gorzki smak, a wszystkie lekkie nuty, nie będą wyczuwalne. Zbyt niskie ciśnienie sprawi jednak, że woda będzie się przesączać. Nie zdąży nabrać odpowiedniego aromatu, przez co będzie mało wyraźna w smaku. Sporo straci też zapach oraz kolor kawy.