Organizacja plenerowego bankietu wiąże się dzisiaj z szeregiem różnych czynności, które mogą usprawnić jego przebieg i obniżyć koszty takiego wydarzenia.
Pierwszą rzeczą, na którą trzeba zwrócić uwagę jest wybór miejsca oraz jego przygotowanie na przyjęcie gości. Dla większych bankietów organizowanych na świeżym powietrzu warto wyposażyć się w hale namiotowe, jedną lub więcej – w zależności od ilości osób, jakie się na takim wydarzeniu przewiduje. Hala namiotowa pozwoli uratować przyjęcie np. w czasie niespodziewanego oberwania chmury i załamania się pogody.
Dodatkowo posiłki podawane pod zadaszeniem są dla gości bardziej higieniczne niż te, które narażone są na wiatr, kurz i latające wokół owady. Urządzając taki bankiet, dobrze jest też zadbać o profesjonalną firmę cateringową obsługującą gości w czasie trwania imprezy oraz zaplanować przebieg wydarzenia. Zadbanie o część kulinarną jest w tym momencie również istotne, co dograny plan części rozrywkowej.