Serwis obiadowy – jaki zestaw wybrać?

Serwisem obiadowym nazywa się komplet naczyń, wykonanych są z tego samego materiału i posiadających jednolite wzornictwo. Chociaż największą popularność serwisy zyskały w XVIII wieku, do dzisiaj w wielu domach, podczas rodzinnych obiadów i uroczystości wyjmuje się eleganckie naczynia, zazwyczaj wykonane z porcelany.

Poszczególne serwisy obiadowe mogą różnić się między sobą wieloma cechami. Największy wpływ na cenę zestawu będzie miał rodzaj zastosowanej porcelany. Najdroższe serwisy wytwarzane są z porcelany premium lub porcelany kostnej. Ze względu na ich efektowny wygląd i wysoką cenę zakupu, najlepiej wykorzystywać je podczas najważniejszych i wyjątkowych uroczystości. Zwykłe, niedzielne, rodzinne obiady można spożywać na mniej prestiżowych i wyszukanych talerzach.

Poszukując serwisu obiadowego warto zwrócić uwagę nie tylko na jego wygląd zewnętrzny, lecz również na ilość elementów. Standardowo produkuje się zestawy dla 6, 12 lub 24 osób, które zawierają w sobie talerze głębokie do zupy, talerze płytkie do drugiego dania oraz talerze deserowe. W bardziej wyszukanych serwisach ilość elementów może być jednak dużo większa. Największe zestawy liczą sobie nawet 87 elementów (zobacz ofertę marki: Villeroy&Boch). Wśród nich, poza talerzami znajdują się półmiski, sosjerki, salaterki i wazy do zupy. W skład najbogatszych zestawów obiadowych wchodzą także komplety kawowe składające się z filiżanek, podstawek, talerzyków, imbryku lub dzbanka do śmietanki. Podawanie obiadu, kawy oraz deseru w naczyniach należących do jednej kolekcji jest niezwykle eleganckie. Niestety, decydując się na zakup tak bogatego serwisu należy liczyć się z wydatkiem przekraczającym tysiąc złotych. W zamian jednak otrzymuje się wysokiej jakości produkt, który na każdym gościu wywrze ogromne wrażenie.

Przykładową ofertę znajdziesz tu: serwisy obiadowe Villeroy & Boch.

Zostaw komentarz

dziewiętnaście + szesnaście =